Jak jsem poznal Lucku s Terkou?

Nejprve bych se měl představit, jmenuji se Lukáš, je mi čerstvě 22 let, pocházím z Hradce Králové, ale studuji v Praze. No a strávil jsem celý jeden týden v týmu za ČR s dvěma holkama z Jesenicka.

Jak se to stalo? Nejprve začnu tím, kde se to stalo – strávili jsme spolu týden (30.8. – 5.9.) v polském Zwierzynieci – malé město na jihu Polska, jižněji od Lublinu. A teď tedy jak se to stalo – přihlásili jsme se na Erasmus+ neboli týdenní výměnu mládeže, tentokrát na téma „Time is on our side“ – cílem tedy bylo poznat lidi z dalších zemí, které se výměny zúčastnily – vedle Polska také Litva, Maďarsko, Rumunsko a lidé jak z řecké, tak z turecké části Kypru.

 

TIME IS ON OUR SIDE


Pokud jste zde na blogu již četli o zážitku s Erasmem+ v Rumunsku, pak máte tušení, jak náš týden vypadal. První den ve znamení intenzivního seznamování a cílem zapamatovat si všech 40 jmen. Druhý den jsme se již začali věnovat našemu tématu – „Time is on our side“ – tedy různé workshopy a debaty na téma lepšího, a tedy efektivnějšího využívání našeho času, určování si priorit apod. Opravdu si nepředstavujte žádné klasické školní sezení v lavicích a opisování něčeho z tabule. Na výměnách mládeže, pokud se tam už nějak vzdělává, tak se jedná o tzv. neformální vzdělávání – žádné sešity, žádné testy, volné debaty a zamýšlení se nad tím, jak to vlastně máte Vy.

 



Během týdne nechyběl ani výlet do národního parku, který ono městečko Zwierzyniec obklopuje. Navštívili jsme také jednu střední školu ve městě Krasnostaw, kde jsme vyděšeným a nesmělým školákům vysvětlovali, proč by se také měli v budoucnu nějaké výměny mládeže zúčastnit. V ten samý den jsme navštívili i poměrně hezké město Zamość, kde o nás natáčela reportáž místní televize.

A jak to tak na výměnách mládeže bývá, večery byly plné zábavy, pití, hudby, tance... nazvěme to „volitelným seznamováním“. Každý z nás denně naspal maximálně 5 hodin, ale kafe nás přes den všechny jistilo.

Každý Erasmus+ Vám něco nového přinese. V prvé řady zážitky, nové přátele z různých koutů Evropy, objevíte nové možnosti, které život nabízí a k Vám se ještě nedostaly. Poznáte i místní lidi, zvyky, jídlo (například Lucka si zamilovala kopr, který Poláci dávají snad do všeho). Pokud byste chtěli o programu vědět více, psal se během celého týdne blog naší výměny – je zde den po dni vypsáno, co se dělo a nějaké ty fotky.


CZ team

A jestli Vás nápad vyjet na nějakou tu „výměnu“ zaujal, dostat se tam je opravdu jednoduché. Pro mě osobně to byl druhý projekt a na oba jsem se dostal skrz facebookovou skupinu – po celý rok sem různé organizace dávají nabídky na nové a nové projekty. Žádný projekt není stejný, projekty mají různá témata – od politické tématiky, přes ekologii až po gastronomii nebo čistě cestování. A abych nezapomněl, jedna důležitá věc - ubytování, stravu a cestu tam i zpět Vám proplatí EU.

 

Tak na viděnou na některém dalším projektu!

#erasmusplus ; #youthexchange ; #timeisonourside ; #Jasma ; #Brnoforyou;

#seewhy ; #coefficient #associationevolution

@associationevolution

@www.jasma.lv

@HEurekaGenerator

@seewhy

@brnoforyou

@EgyuttHato

Komentáře

Oblíbené příspěvky